Ποδολογικό κέντρο - Κολωνάκι

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Τα νύχια μας προσβάλλονται από διάφορα μικρόβια μεταξύ των οποίων και οι μύκητες. Η ονυχομυκητίαση προκαλείται συνήθως από ένα είδος μυκήτων , τα δερματόφυτα ή από διάφορα βακτήρια και είναι μεταδοτική. Τα νύχια αλλάζουν χρώμα, σπάνε, γίνονται παχιά, αλλάζουν σχήμα, είτε επιφανειακά είτε εσωτερικά, είτε ακόμη και αποκολλούνται. Προκαλείται από μικρόβια που πατάμε όταν είμαστε ξυπόλητοι σε μη καθαρό περιβάλλον.

Ονυχοκρύπτωση λέγεται η ανώμαλη ανάπτυξη των νυχιών των ποδιών και κυρίως του μεγάλου δακτύλου, κατά την οποία το νύχι εισέρχεται μέσα στο δέρμα. Ονομάζεται και είσφρυση όνυχος, συνοδεύεται δε από οίδημα και συχνά φλεγμονή. Προκαλεί μόλυνση και ενέχεται και να αιμορραγεί. Προκαλείται συνήθως σε άτομα με έντονη εφίδρωση. Το δέρμα μαλακώνει και είναι εύκολο στο νύχι να διεισδύσει, κυρίως αν τα νύχια κόβονται πολύ κοντά.

Ορθονυχία είναι η μέθοδος κατά την οποία με τη βοήθεια ειδικού ελάσματος, κατευθύνουμε την φυσιολογική ανάπτυξη και πορεία των νυχιών. Είναι αναίμακτη και δεν περιορίζει τα άτομα από τις φυσιολογικές καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η ονυχογρύπωση είναι η παραμόρφωση των νυχιών κυρίων των μεγάλων δακτύλων των ποδιών κατά την οποία τα νύχια αναπτύσσονται όπως εκείνα των αρπακτικών πτηνών. Τα νύχια αλλάζουν σχήμα, γίνονται κυρτά και πονούν κατά την βάδιση λόγω της υπερτροφίας. Μπορεί να συμβεί λόγω κληρονομικότητας, τραυματισμού ή ακόμη και μη σωστής διατροφής.

Οι κάλοι στα πόδια είναι σύνηθες φαινόμενο κυρίως σε πόδια γυναικών αλλά και ανδρών που περνούν πολλές ώρες ορθοστασίας ή φοράνε ακατάλληλα ή σκληρά παπούτσια. Το πόδι στην προσπάθειά του να προστατευτεί φτιάχνει κεράτινο ιστό στο σημείο που καταπονείται. Η ρίζα, η βάση του, φτάνει βαθιά στο δέρμα και προκαλεί έντονο πόνο. Μπορεί δε να δημιουργηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του ποδιού (δάκτυλα, φτέρνες, μετατάρσιο κλπ).

Υπερκεράτωση μεταταρσίου είναι η σκλήρυνση της ομώνυμης περιοχής λόγω ιδιαίτερης πίεσης και ταλαιπωρίας του συγκεκριμένου σημείου. Πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα διότι μπορεί να κρύβει μια χειρότερη κατάσταση. Πχ. ένα έλκος ή μια λοίμωξη, αποτέλεσμα μιας σοβαρότερης βλάβης της υγείας.

Οι ανοιγμένες φτέρνες είναι αποτέλεσμα μη περιποίησης των ποδιών. Είτε λόγω προβλημάτων υγείας πχ. Σακχαρώδης διαβήτης, είτε λόγω ξηρότητας του δέρματος, επειδή πατάμε ξυπόλητοι. Πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα διότι είναι εστία μόλυνσης των ποδιών και προκαλούν πόνο.

Το υπονύχιο αιμάτωμα δημιουργείται από τραυματισμό του νυχιού. Στην χτυπημένη περιοχή δημιουργείται αιμάτωμα το οποίο δεν μπορεί να εκτονωθεί. Η θεραπεία του από ποδολόγο επιβάλλεται τις πρώτες 2 ημέρες μετά τον τραυματισμό, διαφορετικά ενδέχεται να χαθεί το νύχι ή να προκληθούν χρόνια προβλήματα.

Προσθετική νυχιού είναι η ασφαλής τεχνική με την οποία ο ειδικός προσθέτει νύχι, επισκευάζει, ανανεώνει, από όπου λείπει ή έχει καταστραφεί ως αποτέλεσμα κάποιων παθήσεων. Γίνεται με ειδικά υλικά και συντηρείται όσο απαιτεί η κατάσταση.

Ορθονυχία είναι η μορφοποίηση τυχόν παραμορφωμένων ονύχων των ποδιών και ο επανασχηματισμός τους σε περίπτωση απώλειας από ασθένεια ή τραυματισμό και η οποία γίνεται με ειδικά σύγχρονα υλικά.

Περιεχόμενο Ακορντεόν

Η πιο βασική αλλά ξεχασμένη επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, είναι το διαβητικό πόδι. Με τον όρο αυτό εννοούμε την δυσμενή κατάληξη αυτής της ασθένειας στα πόδια, στα οποία προκαλείται έλκος (πληγή ή και άνοιγμα του δέρματος) που αν δεν του δώσουμε την πρέπουσα προσοχή, είναι δυνατόν να απειλήσει τη βιωσιμότητα του μέλους.

Η ονυχοφαγία είναι γνωστή συνήθεια η οποία συναντάται κυρίως σε παιδιά. Αν δεν αντιμετωπιστεί σ αυτή την ηλικία ενδέχεται κάποιος και να είναι ονυχοφάγος ισόβια. Αυτό είναι ένα αντιαισθητικό γεγονός καθώς και μια μόνιμη έκθεση του οργανισμού σε μικρόβια. Αντιμετωπίζεται με ειδικά φάρμακα και βερνίκια.

Περιεχόμενο Ακορντεόν

Οι μυρμηγκιές εμφανίζονται συνήθως στα πέλματα και είναι ένα είδος ίωσης, μεταδοτικής γι αυτό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Εμφανίζονται κυρίως το καλοκαίρι ή όταν ο οργανισμός έχει πεσμένο ανοσοποιητικό. Καταπολεμούνται από τον ειδικό με τοπική χρήση εξειδικευμένων προϊόντων ή καυτηριασμό και λέιζερ.

Πελματογράφημα είναι ένα σύγχρονο σύστημα απεικόνισης της πελματικής μορφολογίας, που αναλύει την πίεση που ασκεί το πέλμα κατά τη βάδιση ή τη στάση του σώματος. Είναι απλό και ανώδυνο. Οι μετρήσεις αυτές λέγονται δυναμική και στατική αντίστοιχα.
Τα αποτελέσματα της μέτρησης χρησιμοποιούνται για να μας δώσουν τη σωστή μορφή ορθωτικών πελμάτων, τα οποία κατασκευάζονται βάσει αυτών των υποδείξεων, είναι μοναδικά για τον καθένα και αποκαθιστούν τυχόν ανατομικά ή λειτουργικά προβλήματα.

Ορθοπεδικά πέλματα είναι ειδικά πέλματα κατασκευασμένα για να ανακουφίζουν τα πόδια κατά το βάδισμα ή τις πολλές ώρες ορθοστασία. Ενισχύουν την καμάρα του ποδιού, στηρίζουν το μετατάρσιο, κατανέμουν ομοιόμορφα το βάρος μας στα πέλματα ή ακόμη βοηθούν σε μία μετεγχειρητική κατάσταση.
Ορθοπεδικά υποδήματα είναι τα ειδικά κατασκευασμένα υποδήματα τα οποία συνιστώνται σε περιπτώσεις διαβητικού ποδιού, βλαισοποδίας, πλατυποδίας, ραιβοποδίας, ανισοσκελίας, μετατραυματικά, απορρόφησης κ. α. και χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση και σύσταση.

Ορθωτικές και προσθετικές κατασκευές είναι ειδικές κατασκευές πελμάτων που δημιουργούνται σύμφωνα με τις παθήσεις των μελών, από σύγχρονα υλικά υψηλής ποιότητας, λαμβάνοντας υπόψη πολλά δεδομένα και μετρήσεις, που διαφοροποιούνται αναλόγως φύλου, ηλικίας, βάρους και ανάγκης κάθε περίπτωσης.